Yazılım Nedir?
Elektronik cihazlara atanmış olan bir vazifenin yerine getirilebilmesi için bilgisayar dilinde geliştirilen komutlara yazılım adı verilir. Yazılım sayesinde elektronik aletleri oluşturan dijital parçalar birbiriyle iletişim halinde olur. Kişilerin iş verimliliği artar ve kısa sürede daha fazla üretmeleri sağlanır.
Elektronik cihazlara atanmış olan bir vazifenin yerine getirilebilmesi için bilgisayar dilinde geliştirilen komutlara yazılım adı verilir. Yazılım sayesinde elektronik aletleri oluşturan dijital parçalar birbiriyle iletişim halinde olur. Kişilerin iş verimliliği artar ve kısa sürede daha fazla üretmeleri sağlanır. Zaman tasarrufu, iletişim kolaylığı, iş bitiricilik yazılımın en temel yararlarındandır. Web yazılımı, masaüstü yazılım ve mobil yazılım olmak üzere üç çeşit yazılım bulunmaktadır. Ancak kaydedilen teknolojik gelişmeler sonucunda kullanıcıların ihtiyaçlarına en hızlı şekilde yanıt verebilen mobil yazılım ile web yazılımı daha yoğun bir şekilde kullanılır.
En basit tanımıyla yazılım belirlenmiş bir işin yapılmasını sağlayan komutlar bütünü olarak nitelendirilir. Söz konusu komutlar işlemci sayesinde işlev gören bir olay şekline evrilir. Esasen yazılım bilgisayar donanımının işlev görmesini sağlayan programlar ve kodlamalar bütünüdür. Yazılım sayesinde günlük hayat oldukça kolaylaşmıştır. Yazılım kullanılarak akıllı telefon, televizyon, tablet, bilgisayar, sanayide kullanılan makine ve ekipmanlar çalışır. Bunlara ek olarak otomotiv, eğitim, bilişim, sağlık, eğlence, pazarlama, inşaat, uzay sanayisi ve reklamcılık gibi pek çok sektörde de yazılım kullanılmaktadır. Yazılım hayatın her anında varlık gösteren bir teknolojidir.
Günlük hayatta kullanılan tüm teknolojik ürünlerde kullanılan yazılım iki çeşide ayrılır. Sistem ve uygulama yazılımları olmak üzere yazılım ikiye ayrılır.
Uygulama Yazılımları
Uygulama yazılımları kullanıcı odaklı olacak şekilde geliştirilir. Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre programlama dilleri kullanılarak oluşturulur. Uygulama yazılımlarının geliştirilebilmesi için programlama dilleri ile birlikte uygulama geliştirme araçlarına ve işletim sistemlerine de ihtiyaç duyulur. Uygulama yazılımlarının pek çok çeşidi bulunur ve bu çeşitler şu şekilde sıralanabilir:
Ticari Yazılımlar
Çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere geliştirilen yazılım türüdür ve en yaygın olarak kullanılan ticari yazılım muhasebe yazılımlarıdır.
Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları
Hem kişisel kullanım hem de iş yerlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yazılım türüdür. Teknoloji gelişerek hayatın her alanına dahil oldukça genel amaçlı uygulama yazılımlarına olan ihtiyaç artmaktadır. Bu yazılım türü bilgisayarların daha güçlü ve daha hızlı çalışmasını sağlar.
Eğlence Yazılımları
Oyun, akıllı telefon ve tabletlerin duvar kâğıtları gibi programları kapsayan bir yazılım türüdür.
Sunum Yazılımları
Geniş kitlelere, iş çevresine daha etkin ve yaratıcı bir şekilde sunum yapabilmek için geliştirilen yazılım türüdür. Bu yazılımlar sayesinde ses dosyaları, animasyonlar, grafik ve videolar sunumlara kolaylıkla eklenebilir.
Sistem Yazılımları
Üretilen yazılımların aksaklık olmadan çalışmasını sağlayan yazılım çeşididir. İşletim sistemi ve hizmet yazılımları olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
İşletim Sistemi Yazılımları
İşletim sistemi bir bilgisayar sistemindeki tüm işlemlere ait kaynakları elinde tutan ve kontrol edilmesini sağlayan sisteme verilen addır. İşletim sistemi sayesinde bilgisayar kullanıcılarının bilgisayar kaynaklarını yönetmesi mümkün hale gelir.
Hizmet Yazılımları
Dosya kopyalama, dosyanın boyutunun küçülmesi için sıkıştırma, disk biçimlendirme, virüs temizleme, klavye düzenleme, dosya transferi yapma gibi tüm işlemler hizmet yazılımları sayesinde yerine getirilir. Hizmet yazılımları ile genel sistem destek işlemleri yerine getirilir. Esasen işletim sistemi yazılımları hizmet yazılımlarıyla benzer bir şekilde performans gösterebilse de bazı işlemler için hizmet yazılımlarına özellikle ihtiyaç duyulur.